De schrijnende situatie van tientallen katten in een bungalow in Spakenburg is jaren geleden al gemeld. Dat bevestigen de NVWA en de dierenpolitie. Volgens getuigen leefden er toen al tientallen kattenen kittens in smerige omstandigheden.
Afgelopen vrijdag nam Dierenzorg Eemland 46 katten en een paar honden mee uit een bungalow. De eigenaresse was opgenomen en haar zus trok aan de bel. De situatie was schokkend en een deel van de dieren heeft gezondheidsklachten.
Dat de situatie al jaren gaande was blijkt uit de verhalen van twee getuigen. Zij bezochten de woning enkele jaren geleden. “Bij binnenkomst liep je tegen een muur van stank”, vertelt één van hen.
De eigenaresse van de dieren fokt met verschillende raskatten. “Overal stonden kooien met kittens”, legt de getuige uit. “Kitten horen ruimte te hebben om te spelen en op deze manier werden ze ook niet gesocialiseerd.” Destijds zou de eigenarresse 19 volwassen katten hebben gehad en een stuk of 40 kittens. “We hebben na afloop zitten huilen in de auto.”
De getuigen trokken na het bezoek direct aan de bel bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die instantie nam de melding serieus en laat weten deze te hebben doorgezet naar de dierenpolitie.
Ook de dierenpolitie kan bevestigen dat er in 2017 al een melding over het adres is binnengekomen. Na een bezoek stelde de agenten echter vast dat er geen strafbare feiten werden gepleegd. “De dieren hadden eten en drinken en een dak boven hun hoofd”, legt de politie uit. “Ook kon de eigenaresse bewijzen dat de dieren werden ingeënt bij een dierenarts.”
Toch verwees de dierenpolitie de zaak naar de Dierenbescherming.
Of de Dierenbescherming iets met de zaak gedaan heeft is onduidelijk. De dierenorganisatie wil om privacyredenen niets zeggen. Voor de makers van de melding is het pijnlijk om nu in de media te lezen dat de situatie nog verder uit de hand is gelopen. “De instanties zeiden dat de vrouw onder controle stond, maar dat was duidelijk niet het geval.”
Ook Dierenzorg Eemland begrijpt niet hoe het zo kon mislopen. “We hebben niet het idee dat de eigenaresse van de dieren een broodfokker is, maar ze had wel hulp nodig”, vertelt Barbara van t’ Hoen van Dierenzorg Eemland. “Er was sprake van dierenleed, maar ook groot menselijk leed.”