Donderdagavond heeft het CDA in Bunschoten een motie van treurnis ingediend ingediend over de zaak waarin een inwoner op zijn geaardheid werd aangesproken. De sociaal rechercheur zei: “Maar het zou ookgoed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?”
In de motie staat, dat er niet daadkrachtig is opgetreden, waardoor onnodig lang onduidelijkheid en discussie over de positie van de gemeente Bunschoten over de maatschappelijke acceptatie van de inwoners. Ariean van de Groep van het CDA liet in zijn toelichting op de motie weten ‘nog nooit zo vaak te zijn aangesproken over één onderwerp’ in de 9 jaar dat hij raadslid is’.
Ook de andere partijen lieten kritische geluiden horen over het optreden van het college in deze kwestie.
De formele en afwachtende houding van het college wordt door het VVD als oorzaak van de escalatie gezien. Het zorgde voor veel media-aandacht en discussie. Volgens de ChristenUnie werd Bunschoten afschilderd als een dorp waar homoseksuelen niet welkom zijn en daardoor is het hele dorp beschadigd door deze zaak.
De conclusie van de vergadering was, dat het belangrijk is dat Bunschoten van deze zaak leert. De wethouder liet weten dat dit al is gebeurd. Wethouder Alice Kok-Van de Geest: ‘Het college betreurt het diep dat het zo gelopen is. We gaan het anders doen.”
Er werden door de wethouder maatregelen aangekondigd. “Er komt nog voor de zomer opname-apparatuur beschikbaar voor de sociale dienst, opdat cliënten en medewerkers beter beschermd zijn. Er zijn ook al extra trainingen gegeven aan het personeel.”, aldus wethouder Kok.