Er is geen toren in de wereld die meer klokken bezit dan de OLV-toren. Naast 7 luidklokken bevinden zich in de toren 2 carillons, ook wel beiaards genoemd. Eén van de carillons is van de Nederlandse klokkengieterRoyal Eijsbouts in Asten. Dit moderne carillon is met zijn 58 klokken, waarvan de grootste maar liefst 5 ton weegt, het grootste carillon ter wereld. Tijdens de zomervakantieweken wordt elke woensdagavond ban 20.00u tm 21.00u een concert ten gehore gebracht door een selectie van top beiaardiers.

Het andere carillon stamt uit 1640 en is gemaakt door de gebroeders Hemony, de uitvinders van het carillon. Het is een van de oudste carillons en bevat 35 klokken in oude stemming. Niet toevallig is in Amersfoort de Beiaardschool gevestigd waar enthousiaste conservatoriumstudenten nog altijd leren deze enorme instrumenten te bespelen.

De Onze Lieve Vrouwetoren, die stamt uit 1480 en 98 meter hoog is, kan het hele jaar door beklommen worden onder leiding van gidsen. Iedere zaterdag om half 4 kan er ook een bezoek aan de beiaardier in zijn speelruimte worden gebracht. Hiervoor dienen wel eerst 346 treden te worden beklommen.

De concerten zijn overal in de oude binnenstad van Amersfoort te horen maar er is tevens de mogelijkheid om de concerten te beluisteren vanaf speciale luisterplekken waar het geluid optimaal is. 20 minuten voor aanvang van de concerten vertrek er een groep naar een luisterplek. De beiaardier van dienst geeft dan vooraf een korte uitleg over het concert.

Luisteren in de openbare ruimte is uiteraard gratis evenals de deelname aan de luisterplekken.