Hoe knap de medische wetenschap tegenwoordig ook is, er zijn helaas ziekten waar nog altijd weinig aan te doen is. Willem van der Hulst, voormalig psychotherapeut, weet hier alles van. Hij lijdt al meerdan 27 jaar aan lagedrukglaucoom. De 74-jarige Amsterdammer zal hierdoor uiteindelijk helemaal blind worden.
Op dit moment ziet Willem minder dan vijf procent. Grote delen van zijn gezichtsveld zijn ‘uitgegumd’, zoals hij het zelf zegt. Het begon aan de randen, maar inmiddels is ook het centrale deel van zijn zicht aangetast. Wanneer Willem helemaal blind zal zijn? “Dat is niet met zekerheid te zeggen.
Ondanks zijn visuele beperking, redt Willem zich aardig. “Braille leren, daar ben ik niet meer aan begonnen. Ik maak veel gebruik van de spraakfuncties in de i-Pad en i-Mac. Steve Jobs wilde dat zijn apparaten toegankelijk waren voor iedereen, ook voor blinden. Hij heeft ze daarom voorzien vansoftware die dat mogelijk maakt.”
Ook de OrCam gebruikt hij veel. Dankzij de minicamera kan hij zijn grootste hobby blijven uitoefenen: lezen. “Mijn boekenkast is weer toegankelijk. En de cd-kast trouwens ook; ik weet eindelijk weer welke cd er in het hoesje zit.”
Naast lezen, bezoekt Willem ook graag musea. De OrCam leest de bijschriften op, zodat Willem toch een idee krijgt van wat er te zien is.
Willem ontdekte de OrCam op de Ziezo-beurs, een evenement voor mensen met een visuele beperking. Hij was direct geïnteresseerd en maakte een afspraak. Willem gebruikt de OrCam intensief. “Ik lees erg veel boeken, soms zijn ze meer dan 600 pagina’s dik!” Het leven van Willem is een stuk prettiger geworden door de OrCam. Informatie: www.orcam.com