Tijdens de hittegolf van twee weken geleden zijn bijna vierhonderd mensen meer overleden dan in een gemiddelde andere week in de zomerperiode. Dat heeft het CBS bekendgemaakt. Het aantal komt overeenmet de hittegolven in 2006.

Van 22 tot en met 27 juli hadden we een korte maar wel hevige hittegolf met hogere temperaturen dan ooit gemeten. Vooral personen van 80 jaar en ouder bleken kwetsbaar.

VERBAND TUSSEN HITTE EN STERFTE
Het CBS concludeerde eerder al na onderzoek dat hogere sterfte samenhangt met hitte. Het effect lijkt wel steeds minder sterk te worden, waarschijnlijk doordat mensen beter weten hoe ze moeten omgaan met een hittegolf.

De hittegolven in juli en augustus van 2018 leidden bijvoorbeeld nauwelijks tot extra sterfte. Het CBS tekent daar wel bij aan dat het voorjaar van 2018 een lange periode met griep kende, waarin veel personen zijn overleden. Dit voorjaar was dat niet het geval. Ook was de temperatuur tijdens de hittegolf van deze zomer een stuk hoger.