In de provincie Utrecht liggen in totaal 66 gebieden die vervuild zijn. Daarvan zijn er 29 geclassificeerd als ‘ernstig vervuild’. En weer 24 van die gebieden liggen in de stad Utrecht.
Dat blijkt uiteen inventarisatie van Follow the Money en LocalFocus. De organisaties schreven verschillende (vaak wat grotere) gemeenten in het hele land aan om de vervuilde gebieden in kaart te brengen.
Uit de inventarisatie bleek dat het grootste deel van de ernstig vervuilde grond in de stad Utrecht ligt. Er zijn ook gebieden dusdanig vervuild dat het een gevaar voor de gezondheid van mensen kan betekenen. Onder meer in de wijk Lombok is dat het geval. In die wijk is al vaker vervuilde grond gevonden met onder meer metalen als zink, koper, lood en barium.
De vervuilde grond ligt er als gevolg van kleine bedrijfjes die zich eerder hebben gevestigd in de stad zoals (chemische) wasserettes. Ook ligt her en der asbest van oude stortplaatsjes. In onder meer Amersfoort, De Bilt, Doorn en Driebergen ligt ook ernstig vervuilde grond.
Rijkswaterstaat heeft een aantal jaren geleden al gezegd alle vervuilde gebieden in 2020 op te hebben geruimd. Of dat gaat lukken is maar de vraag. In de begroting is ook al rekening gehouden met kosten voor het opruimen na 2020.