‘Luchtzakken’, een hevig schuddend vliegtuig. Voor veel luchtreizigers is turbulentie een nachtmerrie! Piloot Kelly Otte heeft als verkeersvlieger en vliegangstbehandelaar dagelijks te maken met bangevliegreizigers. Vooral turbulentie is een boosdoener.
In Nederland hebben ruim 3 miljoen mensen vliegangst. Dat turbulentie veel angst oproept bij vliegreizigers komt volgens Otte door een aantal dieper liggende onzekerheden en angsten, zoals claustrofobieen controledwang. ‘Je zit in een kleine ruimte, op 10 kilometer hoogte en verder moet je je totaal overgeven aan de piloten’.
Er bestaan veel mythen over turbulentie. ‘Luchtzakken bestaan niet’, vertelt Otte. ‘Lucht kan namelijk geen gaten hebben, wel stromingen en golven. Een vliegtuig beweegt daar op mee. Een vliegtuig is bestand tegen meer dan de zwaarste turbulentie ooit gemeten. In de Verenigde Staten vliegen medewerkers van het Hurricane Center zonder problemen dwars door het oog van orkanen om te meten hoe snel de wind waait.’
Maar het blijft schrikken als het toestel hevig begint te schudden. Otte:”Je kan er wel mee om leren gaan. Begin met een ademhalingsoefening. Haal drie keer diep adem richting je onderbuik. Zoek afleiding. Maak een praatje of zeg hardop achterstevoren het alfabet op.’ Kies een stoel in het midden, waar het zwaartepunt ligt van het vliegtuig.’.
Otte organiseert samen met ‘Onbezorgd Vliegen’ vliegangsttrainingen en turbulentieworkshops. Hij schreef ook het boek ‘Overwin je vliegangst’. Over de techniek van het vliegtuig, de levenslange opleidingseisen van piloten, de strenge regelgeving in de luchtvaart, wat er gebeurt tijdens de vlucht en hoe je het beste je vliegangst kan hanteren.
Kelly Otte is 29 jaar piloot en ook examinator op de Boeing 737 en Airbus 320. Sinds 2012 is hij docent bij de organisatie Onbezorgd Vliegen, dat al duizenden mensen van hun vliegangst heeft afgeholpen.