Station Amersfoort krijgt het predikaat Centraal Station. Wethouder Hans Buijtelaar zegt dat tegen RTV Utrecht. De NS bevestigt de naamswijziging en zegt dat die officieel per december in gaat, tegelijkertijdmet de nieuwe dienstregeling.

Station Amersfoort wordt het zevende Centraal Station van het land. Utrecht heeft natuurlijk een CS, net als Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leiden en Rotterdam.

De aanvraag voor de naamswijziging wordt door een speciale commissie behandeld. Om als Centraal Station in aanmerking te komen moet een stad aan een aantal eisen voldoen. Volgens ProRail moet een stad minstens 100.000 inwoners hebben, het station minimaal 40.000 reizigers per dag hebben en moeten er nog minimaal twee andere stations zijn.

Amersfoort heeft naast het hoofdstation ook Schothorst en Vathorst. Het aantal reizigers met NS groeide in 2018 naar bijna 44.000. Verder zijn er treinreizigers van de Valleilijn bij Connexxion tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.