Fietst u graag in uw vrije tijd en wilt u de provincie Utrecht en de gemeente Bunschoten helpen om de groene fietsroutes van de regio in kaart te brengen? Dan kunnen zij uw hulp goed gebruiken! Voor hetexperiment Snuffelfiets is de gemeente op zoek naar dertig fietsliefhebbers.
Voor dit experiment heeft de gemeente Bunschoten in totaal dertig meetkastjes beschikbaar ter grootte van een pakje speelkaarten om aan de fietsen te bevestigen. Dit mag ook een fiets zijn die u met iemand anders deelt. Zo’n kastje verzamelt fijnstofdata (luchtkwaliteit), de temperatuur én kan meten welke fietspaden een slecht wegdek hebben. Hiermee kan de provincie inzicht krijgen in de groene fietsroutes.
Het idee is om midden oktober van start te gaan. De doorlooptijd van dit experiment is één jaar, zodat in alle seizoenen gemeten kan worden. Dit betekent echter niet dat u per se het hele jaar mee hoeft te doen.
Uiteraard wordt er rekening gehouden met uw privacy. In de data, die met behulp van het meetkastje worden verzameld, worden geen persoonsgegevens opgeslagen. De gemeente heeft een lijst met kastjesnummers met daaraan de gegevens van de deelnemer gekoppeld. De gemeente heeft geen inzicht in waar iemand fietst of heeft gefietst.
De provincie Utrecht en Civity, de organisatie achter dit experiment, hebben hier wel inzicht in, maar weten niet welk persoon bij welk nummer hoort. Daarnaast wordt de eerste honderd meter vanaf het startmoment van de fietstocht niet vastgelegd. Ook is het goed om te weten dat u geen aansprakelijkheid draagt voor diefstal, verlies of het kapotgaan van het kastje.
Lijkt het u wat om mee te werken aan dit experiment? Stuur dan een mailtje naar Judith Stijger via j.stijger@bunschoten.nl en geef daarbij aan hoeveel kilometer u gemiddeld ongeveer per maand op de fiets aflegt. Voor meer informatie kunt u terecht op www.snuffelfiets.nl of contact opnemen met Mick van Reem via 06 – 11 07 63 42.