De Bibliotheek Bunschoten is tijdens de Kunstroute op vrijdag 13 en zaterdag 14 september deels omgetoverd tot een expositieruimte en doe- en ontdekplek. Het thema is dit jaar thema is Art & Food. Vrijdagvan 15.00 tot 17.30 uur bezoekt Graddie Jansen-van Leeuwen de Bibliotheek Bunschoten met de door haar gemaakte levensechte poppen en kalebassen. Omdat 13 september in de Week van de Alfabetisering valt, wil Graddie ook aandacht vragen voor laaggeletterdheid.

Graddie begon in 1970 met het maken van haar poppen. De poppen werden zo’n succes dat ze van haar hobby haar werk kon maken. Dat Graddie moeite had met lezen en schrijven, was tot dan toe geen probleem. Maar nu moest ze contact onderhouden met klanten. Graddie wist dat ze iets moest doen en ging terug naar school. Dit heeft haar zo geholpen dat ze ook andere volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven aan wil moedigen om hier iets aan te doen. En je hoeft dit niet alleen te doen. Zo is er op de maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur het gratis spreekuur van het DigTaalhuis in de Bibliotheek Bunschoten. Taalconsulent Gerie Vos helpt de bezoekers op weg en geeft advies aan wie beter wil leren lezen, schrijven of de Nederlandse taal leren. En zo is de eerste stap gezet.