Het najaar dient zich aan en de dagen worden alweer korter. Zodra het buiten donker wordt moet het licht aan. Fietsen zonder licht is gevaarlijk, 95% van de fietsers bevestigt dit. Toch zet bijna 40%van diezelfde fietsers de verlichting niet aan. Met goede fietsverlichting daalt de kans op een aanrijding in het donker met 20%. Veilig Verkeer Nederland helpt een handje en biedt een actiepakket aan waarmee inwoners van de provincie Utrecht gezamenlijk een fietscontrole kunnen uitvoeren om fietsers in hun directe omgeving bewust te maken dat verlichting op de fiets van levensbelang is.
In de regio Utrecht biedt Veilig Verkeer Nederland namens de provincie Utrecht ook dit najaar weer gratis het actiepakket fietsverlichting aan. “Met dit pakket kan iedereen bijdragen aan verkeersveiligheid en minder ongelukken. Er zit onder andere een handleiding in, materialen voor een controle zoals een checklist en een leuke ‘ik val op’-sleutelhanger voor fietsers die hun verlichting wel op orde hebben. Meedoen is makkelijk” vertelt een woordvoerder van de verkeersveiligheidsorganisatie.
De actiepakketten zijn gratis aan te vragen op de website van VVN: https://vvn.nl/pakketfietsverlichting