Zaterdag is er de Open Monumentendag. Verschillende monumenten staan extra in de belangstelling. Van het oudste tot het jongste monument (de Nederlandse Hervormde Kerk en Korenmolen de Hoop). Museum Spakenburgmet de vishangen, hooiberg en taanketel, de Ouwe Sjoòl en de Noorderkerk. En daarnaast ook de stadsweiden en de begraafplaats Memento Mori met het baarhuisje. Mooi om te combineren met de kunstroute die op dezelfde dag wordt gehouden.
Vorig jaar is het boekje Erfgoed van de gemeente Bunschoten uitgebracht. Daarin wordt aandacht geschonken aan alle rijksmonumenten in de gemeente Bunschoten. Deze uitgave is in het museum en in Korenmolen de Hoop verkrijgbaar.
Een mooie combinatie van verschillende monumenten. In de Nederlandse Hervormde Kerk wordt zaterdag het orgel regelmatig bespeeld. Ook is er in de middag vanaf ongeveer half vier een optreden van het Vesperkoor.
Korenmolen de Hoop bestaat dit jaar precies 10 jaar en daarom wordt een korting van 10% gegeven op de producten in de molenwinkel! In de molen is ook informatie over de stadsweiden en het historische deel van de begraafplaats Memento Mori verkrijgbaar. Vanaf de stelling van de molen is er ook een mooi uitzicht op deze monumenten.
Museum Spakenburg is niet gratis toegankelijk, maar er is wel een korting op de entree. In het Museumcafé laat Jan Jacob de Graaf deze dag ook zijn schilderijen zien als onderdeel van de kunstroute. Hij schildert op hout over verschillende onderwerpen.
De Noorderkerk doet voor het eest officieel mee aan de Open Monumentendag. Het kerkgebouw stamt oorspronkelijk uit 1878 en is de opvolger van het kerkgebouw dat tegenwoordig als De Ouwe Sjoòl bekend staat.
Meer informatie over de objecten is te vinden op www.openmonumentendag.nl