Kinderen van gefusilleerde verzetsmensen bezoeken op dinsdag 24 september voor het eerst de executieplek van hun vader. Ze komen van heinde en verre naar de herdenking die Kamp Amersfoort op de Leusderheideheeft georganiseerd.
Tot de familieleden van de gefusilleerde mannen behoren een zoon uit Sydney (Australië) en een kleindochter uit New York. Ze komen speciaal voor de herdenking naar Nederland.
Op 24 september 1944, dinsdag precies 75 jaar geleden, werden tien mannen doodgeschoten. Ze waren gevangengezet in Kamp Amersfoort, omdat ze de Arbeidseinsatz hadden ontdoken. Als represaille voor een geslaagde verzetsactie rond Zwolle werden ze door de bezetter doodgeschoten.
Kamp Amersfoort herdenkt dinsdag ook de 22 mannen die op 12 juni, 17 juli, 21 juli, 8 of 9 september 1944 op de Leusderheide werden gefusilleerd. Vrijwel allen zaten eerst gevangen in Kamp Amersfoort. Het merendeel had verzetsdaden verricht en werd als wraak voor de liquidatie van een NSB’er of nazi elders gefusilleerd.
De mannen waren afkomstig uit Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Driebergen, Den Haag, Leiden, Limmen, Velsen en Landgraaf. Burgemeester Bruls van Nijmegen voert het woord. Ook de burgemeesters Naafs (Utrechtse Heuvelrug), Bouwmeester (Leusden) en Bolsius (Amersfoort) zijn aanwezig, evenals wethouder Van Gils van Rotterdam en wethouder Groot Wassink van Amsterdam.