Ziekenhuispersoneel zou zich verplicht moeten laten vaccineren tegen de griep. Daarvoor pleit de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Bilthovense RIVM in de Telegraaf. Op het momentis 30 procent van de zorgprofessionals in het ziekenhuis ingeënt.
De directeur, professor Jaap van Dissel, vindt dat zorgpersoneel vanuit een professioneel standpunt standaard een prik moet halen. “Een zieke patiënt komt niet naar het ziekenhuis om onnodig besmet te worden met griep.” Ook ziet Van Dissel het vaccin als een manier om uitval van zorgverleners door ziekte te voorkomen.
In het verleden zijn weinig zorgmedewerkers ingeënt vanwege de lage effectiviteit van het vaccin. “Dit jaar is het vaccin anders samengesteld”, aldus Van Dissel. “Het bestaat uit vier in plaats van drie influenza-stammen. Naar verwachting is dat effectiever.”
Ook mensen die de symptomen van griep niet hebben, kan het griepvirus dragen en doorgeven. “Ook al is de griepprik allesbehalve optimaal, het is het beste wat we hebben om onszelf en kwetsbare patiënten te beschermen.”