Verspreid over de provincie Utrecht staan nog allerlei gebouwen die zijn neergezet ‘voor als de Russen zouden komen’. Deze monumenten vertellen het verhaal van een periode waarin Europa in de greep wasvan een oorlog die nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Op zaterdag 26 oktober openen vier monumenten gratis hun deuren met allerlei activiteiten tijdens de Open Monumentendag Special Monumenten uit de Koude Oorlog.

Mobilisatiecomplex Zwijnsbergen in Elst, Vliegbasis Soesterberg, Fort Nieuwersluis en Fort Lunet I vertellen ieder hun eigen verhaal over de Koude Oorlog. De Open Monumentendag Special maakt deel uit van het programma dat de provincie Utrecht organiseert in het kader van het themajaar Koude Oorlog, waarin aandacht wordt gegeven aan erfgoed uit deze bijzonder periode uit onze geschiedenis.

Stichting Nederland Monumentenland.