Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging tegen een 37-jarige Amersfoorter die zijn moeder heeft gedood. Melvin N. bekende in de rechtbank dat hij de 62-jarige vrouw op 28-januari in haar huisin Bunschoten zo zwaar mishandelde, dat ze twee weken later later aan de gevolgen overleed.
Redelijk kalm vertelde Melvin over de gruwelijke gebeurtenissen op de fatale dag. Het begon allemaal met een hevige ruzie bij haar thuis. Toen zijn moeder even boodschappen ging doen, sloeg Melvin N. de boel binnen kort en klein. Hij wachtte vervolgens in de achtertuin op haar terugkomst en stompte en sloeg zijn moeder tot hij dacht dat ze dood was.
Een buurvrouw die rumoer hoorde, zag hoe de man doorging met trappen toen de vrouw al roerloos op de grond lag. Melvin belde zelf de politie en vertelde dat hij zijn moeder had doodgeslagen tijdens een ruzie. In de rechtszaal zei hij dat hij ervan overtuigd was dat zij bovennatuurlijke krachten had en dat er een demon in haar huisde die hem iets wilde aandoen.
Uit zijn eigen verhaal blijkt dat Melvin N. ernstig gestoord is geraakt toen hij op zijn 17e een ‘bad trip’ kreeg tijdens het gebruik van xtc. Hij is hij daar nooit meer uitgeraakt. De afgelopen zes jaar verslechterde zijn psychische toestand: hij kreeg last van psychoses en kreeg waanbeelden van demonen, spinnen en aliens.
Eind vorig jaar werd Melvin N. gedwongen opgenomen in de Amersfoortse kliniek Zon en Schild, omdat hij volledig was doorgedraaid. De rechtbank had opname voor zeven maanden bevolen, maar na twee maanden werd hij al ontslagen. Volgens zijn familie had dat nooit mogen gebeuren en had de dood van de moeder voorkomen kunnen worden. Volgens advocaat Helmers heeft de kliniek toegegeven dat er fouten zijn gemaakt rond opname van haar cliënt en heeft Zon en Schild hem excuses aangeboden.
De officier van justitie vindt doodslag bewezen, maar zag geen bewijs voor een vooropgezet plan. Daarom is er juridisch gezien geen sprake van moord maar van doodslag. De verdachte lijdt aan een psychotische stoornis, voortkomend uit schizofrenie, en dat was ook tijdens de ruzie het geval. De man zag waanbeelden en zette zijn angsten om in agressie. Dit leidde tot het doden van zijn moeder, iets waarvan hij nu zegt dit nooit te hebben gewild.
De officier is het met de deskundigen eens dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was. Daarom vroeg hij de rechtbank hem te ontslaan van alle rechtsvervolging, waardoor ook geen gevangenisstraf kan worden opgelegd. Tegelijkertijd is erg belangrijk dat de samenleving beschermd wordt tegen het gevaarlijke gedrag van Melvin N. en dat hij zelf behandeld wordt. Daarom is tbs met dwangverpleging geëist. De behandeling is voor onbepaalde tijd en duurt zo lang als nodig wordt gevonden.
Namens een broer van Melvin N. vorderde de officier van justitie een schadevergoeding van vijftienduizend euro. Het legde verder uit dat hij begrip heeft voor de frustraties van de nabestaanden over het voortijdige ontslag van de verdachte uit kliniek Zon en Schild, maar dat een oordeel daarover niet thuishoort in deze strafzaak.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op dinsdag 29 oktober.