Het bestuur van SV Spakenburg deelt de zorg over structureel, herhalend negatief gedrag van enkele ‘supporters’. Meest recente aanleiding daartoe is vanwege schade die is toegebracht aan het veld vanIJsselmeervogels tijdens de derby.
Tijdens de laatste bestuursvergadering is de betekenis is van het woord supporter opgezocht. Het woordenboek zegt: iemand die een sportclub aanmoedigt, aanhanger is. En de club heeft er daar gelukkig héél veel van. Helaas zijn er ook een paar jongeren die zeggen supporter van de Blauwen te zijn, terwijl hun gedrag juist het tegenovergestelde bewijst. Ze bezoedelen de naam van de vereniging met hun woorden en daden, vergallen steeds vaker het plezier van de échte supporters en jagen de vereniging ook nog eens op extra kosten.
Het bestuur tolereert simpelweg niet dat sommige hardleerse jongeren onder het mom van ‘supporter’ het imago van SV Spakenburg besmeuren. Maar ook dat ze het plezier bij menig vrijwilliger en supporter meer en meer verpesten. De illusie bestaat niet, dat eze jongeren vrijwilligerstaken over zullen nemen als voor vrijwilligers van de club de maat straks écht vol is.
Vier jongeren die zijn geschorst nemen de schorsing niet in dank af, ondanks dat de opgelegde straffen onderbouwd zijn. Het bestuur wil het liefst niemand schorsen. Maar als recidive gedrag en de ernst van zaken steeds erger wordt, moet er handelend opgetreden worden.
Deze jongens zijn geen supporters die aanmoedigen, maar de naam van SV Spakenburg te grabbel gooien met respectloze woorden en daden.
De laatste daad die de vereniging op kosten jaagt is dat er tijdens de derby rookpotten op het veld zijn beland. De rookpotten werden, ‘opgeleukt’ met wat spandoeken, als protest tegen het bestuur afgestoken. De schade aan het kunstgrasveld van IJsselmeervogels is weer daar en uiteraard ook de factuur die wij ontvangen van Stichting Exploitatie Sportpark De Westmaat. Alhoewel via camerabeelden wordt geprobeerd de daders te achterhalen – jezelf melden mag trouwens ook – is het leed al weer geschied.
Veel leden gaan inmiddels niet meer mee naar uitwedstrijden. Omdat ze zich soms schamen voor de eigen ‘supporters’.
Tot het gezonde verstand boven komt drijven moeten deze zogenaamde supporters maar gewoon lekker thuis blijven, als ze moeite hebben zich normaal te gedragen.
Maar ben je – of word je (alsnog) – een supporter zoals het woordenboek het zegt: Kom dan gezellig naar de Blauwen. Drink een biertje na afloop, neem een broodje kroket, mopper wat bij verlies, lach wat harder bij winst en voel je welkom in de Blauwe familie. Want ondanks de personen waar wij het hier over hebben zijn we een prachtige vereniging.