Amersfoorter Melvin N. heeft tbs met dwangverpleging gekregen omdat hij zijn moeder zo zwaar mishandelde dat ze overleed. Volgens de rechter verkeerde hij in een ernstige psychose en is hij daarom ontoerekeningsvatbaar.

N.(37) was eind januari op bezoek bij zijn 62-jarige moeder in Bunschoten. Ze kregen ruzie, waarna de moeder boodschappen ging doen. Toen zij weg was, sloeg N. haar huis kort en klein. Toen de moeder thuis kwam, begon hij haar aan te vallen.

De verdachte zegt dat hij dat deed omdat zij ‘een gevechtshouding’ aannam. Wat volgde wat een afschuwelijke mishandeling. Twee weken na de mishandeling overleed de vrouw aan haar verwondingen.

N. was op het moment van de mishandeling zeer ernstig in de war. Hij durfde zijn eigen huis niet meer in en wilde veiligheid vinden bij zijn moeder. Maar demonische stemmen in zijn hoofd vertelden hem opeens dat zijn moeder juist tegen hem was. Het feit dat hij drugs gebruikte, vergrootte bovendien zijn psychose.

Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie vinden dat N. ontoerekeningsvatbaar is. De kans dat hij nog een keer iemand ernstig mishandelt of doodt, is groot. “De man moet meer intensief behandeld worden”, schrijft de rechtbank in het vonnis. “Ook moet zijn dagelijkse ondersteuning verbeterd worden en moet hij meer training krijgen in het omgaan met gevoelens van boosheid.”

RTV Utrecht