Om de woningbouw al binnen een paar weken vlot te trekken, wil het kabinet met spoed de maximumsnelheid op wegen verlagen. De stikstofruimte die dat oplevert, wordt gebruikt om nieuwbouwprojecten doorte laten gaan, meldt het AD.
Op dit moment laat het kabinet spoedmaatregelen in het verkeer, de landbouw en de industrie doorrekenen. Die maatregelen moeten – al op zeer korte termijn – voorkomen dat de woningbouw vastloopt. Een verlaging van de snelheid op snelwegen en provinciale wegen heeft het meeste effect, zo melden Haagse bronnen aan de krant.
Dat de maximumsnelheid omlaag moet om de stikstofcrisis te beteugelen, was al bekend. Maar het kabinet zei eerder daar pas begin volgend jaar besluiten over te nemen. Dat moment wordt nu vervroegd, om zo woningbouwprojecten uit het slop te trekken.
De situatie op de woningmarkt wordt met het kwartaal zorgwekkender. Dat blijkt uit cijfers die de TU Delft donderdag bekendmaakt en waar het AD over bericht. Het aanbod van nieuwbouwhuizen daalt al zes kwartalen op rij, het aantal afgegeven bouwvergunningen loopt terug en er zijn minder kopers. “De situatie is nu al zorgwekkend en dan zijn de gevolgen van de stikstofdiscussie nog niet eens meegenomen”, zegt woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer in de krant.
De huizenprijzen liggen inmiddels op een ongekend hoog niveau: de gemiddelde verkoopprijs die bouwers plakken op een nieuwbouwhuis is 375.000 euro, dat is 10 procent meer dan een jaar geleden. Voor grote groepen Nederlanders is dat financieel niet haalbaar en dat vertaalt zich in dalende verkoopcijfers.
In het tweede kwartaal blijken 22 procent minder nieuwbouwhuizen te zijn verkocht dan een kwartaal eerder.