Voor directeur Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB is het duidelijk: als je opgeroepen wordt voor de griepprik, dan haal je die! Maar aan de opkomst te zien denken veel mensen daar andersover.
“Het is best een grote groep die de griepprik aan zich voorbij laat gaan”, betoogde Vanderkaa. “Bij senioren die een medische indicatie hebben, bijvoorbeeld omdat ze meerdere ziektes hebben, laat 70 procent zich vaccineren. Dat valt mee. Maar van alle zestigplussers, en ze worden allemaal uitgenodigd, heeft maar 55 procent zich vorig jaar laten inenten. En als het om zorgverleners gaat zijn de cijfers nog verontrustender.”
Vorig jaar kwam het aantal medewerkers in de zorg dat een griepprik liet zetten nog niet tot een kwart. “Veel mensen denken dat het niet helpt of dat je van de griep maar even een beetje ziek bent”, zegt Vanderkaa. “Of ze denken: ik ben nog jong en gezond. Maar met elkaar zorgen we er daardoor niet voor dat we voldoende beschermd zijn, en dat zou wel moeten.”
Echte griep is wel wat anders dan snotteren en hoesten, legt Vanderkaa uit. “Het is een ernstige ziekte, dat hebben we twee jaar geleden gezien bij de enorme epidemie die we toen hadden. Er zijn daardoor veel meer mensen dan normaal gestorven. Dat waren geen mensen die al op het randje van de dood stonden!”
Vanderkaa: “Er waren in 2017 extra ziektegevallen, extra overlijdensgevallen en extra mensen met nawee├źn van de griep die daardoor bijvoorbeeld niet meer zelfstandig konden wonen. Het is echt een ziekte die je moet proberen te voorkomen!”
Op Nationale Griepprikdag vragen de KBO-PCOB en andere organisaties samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS voor het belang van vaccinatie. “Het moet bij iedereen op het netvlies staan dat het een kleine moeite is om jezelf te beschermen. Dit jaar is er voor het eerst een vaccin dat je op vier manieren beschermt tegen het virus.”
Volgens Vanderkaa zijn voorlichting en bewustwording belangrijke stappen. “Ik zie het in mijn eigen omgeving, als ik het er met zorgverleners over heb. Die zeggen dan: ja, daar zeg je zowat. Ik moet me eigenlijk laten vaccineren.”