De Russische regering heeft 300.000 euro beschikbaar gesteld voor het Sovjet Ereveld in Leusden. Het geld is bedoeld om de komende drie jaar alle 865 grafstenen op de oorlogsbegraafplaats te vervangen.,,Deze graven zijn tastbare en symbolische herinneringen aan onze turbulente geschiedenis’’, aldus Aleksandr Sjoelgin, ambassadeur van Rusland in Nederland. ,,We mogen de 865 dappere mannen en vrouwen die op het Sovjet Ereveld begraven liggen nooit vergeten.’’
Dankzij de bijdrage van de Russische overheid wordt de gewenste grootscheepse renovatie van het Ereveld in één keer realistisch. ,,Met deze bijdrage moet het mogelijk zijn de juiste namen op de stenen te krijgen’’, zegt Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld. ,,We hopen dat de Nederlandse regering de resterende kosten wil betalen.’’
Op de nieuwe grafstenen worden zo veel als mogelijk de juiste en volledige namen, geboortedata en data van overlijden vermeld. De verbeteringen zijn het gevolg van meer dan twintig jaar speurwerk door Reiding. Zijn onderzoek heeft geleid tot een stortvloed aan nieuwe, eerder onbekende gegevens. Zo is van bijna 300 soldaten de identiteit vastgesteld, is van honderden soldaten de volledige naam achterhaald en zijn duizenden geboortedata en data van overlijden bekend geworden.
Dat onderzoekswerk is ‘van zeer groot belang’, meent ambassadeur Sjoelgin. ,,De regering van de Russische Federatie beschouwt het levend houden van de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers en het oproepen tot vrede als kerntaken. Daarom zorgt de Russische ambassade ervoor dat de oorlogsgraven op het Sovjet Ereveld goed worden verzorgd en in goede staat worden gehouden.’’
De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, de beheerder van het Ereveld aan de Dodeweg in Leusden.