Op het Jaarbeursplein in Utrecht worden vandaag honderden medewerkers van ziekenhuizen verwacht. Zij voeren actie voor een betere cao. De onderhandelingen daarvoor liggen sinds maart stil. De medewerkerswillen onder andere een loonsverhoging van vijf procent.
Niet alleen op het Jaarbeursplein maar ook in de ziekenhuizen wordt actie gevoerd. In onze regio doen het Diakonnessenhuis in onder andere Utrecht, St. Antoniusziekenhuis in onder andere Nieuwegein, Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede mee. Veel afdelingen draaien een zondagsdienst, afspraken zijn afgezegd en operaties verplaatst. Spoedeisende hulp en hulp bij bijvoorbeeld bevallingen wordt wel gegeven.
“We zien al vijftien jaar dat er steeds meer wordt bezuinigd en gereorganiseerd. Daar moet nu een einde aan komen. De koek is nu echt op”, vertelt Guus van de Middelaar, verpleegkundige op de intensive care in het St. Antonius in Nieuwegein. Hij ziet ook dat steeds vaker collega’s elders gaan werken omdat ze daar meer kunnen verdienen dan in een ziekenhuis. En nieuwe medewerkers komen er amper bij. “Ik sprak laatst met een familielid van een patiënt, ze was erg enthousiast over mijn vak. Ze wilde zich zelfs wel laten omscholen. Totdat we spraken over het salaris. Nou, ze lachte me nog net niet uit. ‘Daarvoor ga ik het echt niet doen’, zei ze.”
In het Meander in Amersfoort worden in de centrale hal appels uitgedeeld. “Het zijn zure appeltjes”, grinnikt Marloes van de Vliet, OK-assistent. “Daar bijten we dan samen met de bezoeker maar eens doorheen”. Patiënten van wie de afspraak moet worden verzet zijn gebeld. Bloedprikken is vandaag niet mogelijk in het ziekenhuis in Amersfoort of op één van de andere locaties. Verder zijn poliklinieken als urologie, dermatologie en oogheelkunde gesloten. Afspraken voor chemotherapie gaan wel door.
Personeel van het UMC Utrecht valt onder een andere CAO. Er worden daarom daar geen acties gevoerd vandaag.