Een Nederlandse tropenarts die in het Afrikaanse Sierra Leone werkte heeft een besmettelijke ziekte opgelopen en is daarom naar het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht gebracht.

Het gaat om lassakoorts,een ziekte die wordt veroorzaakt door het lassavirus en vooral voorkomt in West-Afrika. Een andere Nederlandse arts raakte ook besmet en is gisteravond overleden in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Gemiddeld twee procent van de besmette mensen overlijden aan de gevolgen van lassakoorts, zegt het RIVM, dat de bestrijding van het virus coördineert. “De kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt, is klein.”

Volgens minister Bruins van Zorg is de tweede arts naar Utrecht gegaan en niet naar Leiden “omdat de veiligheidsmaatregelen rond de eerdere patiënt in het Leids Universitair Medisch Centrum een groot beslag leggen op de capaciteit van het ziekenhuis”.