De Nederlandse handbalsters zijn helemaal opgeleefd op het WK in Japan. Met een afgetekende zege van 36-23 op Servië plaatste Oranje zich voor de hoofdronde en is het nog volop in de race voor een plekbij de eerste zes, die reëel uitzicht geeft op deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.
Door de overwinning eindigt de ploeg bij de eerste drie in de poule en mag het verder in het toernooi. Het resultaat in de laatste groepswedstrijd vrijdag tegen het eveneens al voor de hoofdronde geplaatste Noorwegen is nog wel van belang, omdat punten die worden behaald tegen de ploegen die doorgaan blijven meetellen.
Maar vanaf de eerste minuut was Nederland scherp en vooral doeltreffend. Na een kwartier spelen, leidde de ploeg al met 10-5. Servië speelde onthutsend zwak, terwijl het bij Oranje wervelde in de Aqua Dome van Kumamoto. Estavana Polman, Lois Abbingh en de Leusdense Laura van der Heijden scoorden bij de vleet en namen de ploeg bij de hand in de eerste helft, waarin op een goed moment het verschil tien doelpunten was (20-10). Op doel stond een getergde Tess Wester de ene na de andere bal te keren.
Na rust veranderde het wedstrijdbeeld nauwelijks. Nederland bleef de Servische defensie pijnigen met vloeiende en soms onvoorspelbare aanvalscombinaties, terwijl het zelf de dekking op orde hield. De score liep allengs verder op. Opvallend was ook het scorend vermogen bij Kelly Dulfer. De verdedigster, hersteld van een knieblessure, maakte zes doelpunten. Polman was topscorer bij Oranje met acht treffers.
De handbalsters hebben op vier van de laatste vijf grote toernooien een medaille gewonnen: zilver op het WK 2015, zilver op het EK 2016, brons op het WK 2017 en brons op het EK 2018. Op de Spelen van Rio in 2016 eindigde de ploeg als vierde.