Het beeld van het Aidsfonds dat elke 40 seconden huilt, komt naar Amersfoort. Het standbeeld van een huilende vrouw vraagt aandacht voor de wereldwijde strijd tegen aids en zal een ruim een week aan devoet van de Onze Lieve Vrouwetoren staan. Wethouder Menno Tigelaar (Zorg) en de Amersfoortse hiv-activiste Eliane Becks – Nininahazwe onthulden het beeld donderdag 12 december op het Lieve Vrouwekerkhof.
Het 3D-geprinte standbeeld laat elke 40 seconden een traan. Dit staat symbool voor het feit dat er iedere 40 seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Het waterbassin waarin de vrouw staat, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden.
Het beeld was eerder te zien in Amsterdam. Daar stond het sinds Wereld Aidsdag (1 december). Het standbeeld is onderdeel van een landelijke campagne van het Aidsfonds om er aandacht voor te vragen dat de wereldwijde strijd tegen aids niet voorbij is. Elk jaar overlijden 770.000 mensen onnodig aan aids door een gebrek aan preventie, medicijnen en zorg.
Een van de verhalen achter de tranen, is dat van hiv-activiste Eliane Becks – Nininahazwe. De Amersfoortse maakt deel uit van de campagne Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes, waarin verschillende mensen vertellen over het verlies van een dierbare aan aids. Eliane leeft met hiv en doet er alles aan om vooroordelen over het virus weg te nemen.