De Nederlandse handbaldames met Angela Malestein in de gelederen zijn in Japan wereldkampioen geworden. In een zinderende finale tegen Spanje won Nederland met 29-30. Na zilveren en bronzen medailles kreeg de 26-jarige Angela Malestein nu eindelijk ook de gouden WK medaille omgehangen.
De Bunschotense handbalster scoorde drie keer in de finale en in totaal 33 keer gedurende het gehele toernooi.
Met dit eerste wereldkampioenschap in de Nederlandse handbalgeschiedenis is Oranje ook direct geplaatst voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokyo en het WK in 2021 in Spanje.
Nederland begon stroef aan de finale en kwam enkele doelpunten achter te staan. Halverwege de eerste helft kwam Nederland beter in haar spel en kwam op gelijke hoogte. Na een klein half uur wist Nederland op voorsprong te komen (12-13) en dit uit te bouwen naar 13-16 ruststand.
De Oranje-dames onder leiding van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade begonnen scherp aan de tweede helft en bouwden het voordeel uit naar vijf treffers (17-22). Spanje wist de marge gedurende de tweede helft te beperken en in een zenuwslopende slotfase terug te komen naar 29-29. Oranje leek de zege uit handen te geven, maar keepster Tess Wester hield Spanje van het goud, waarna Lois Abbingh, topscorer van het toernooi, uit de strafworp de winnende treffer aantekende.

Foto: Twitteraccount NLteam Handball