Sinds deze week staat in de tuin van Meander Medisch Centrum een Herdenkingsplek. Kunstenaar Jan van Dijk ontwierp een kunstwerk dat bestaat uit twee cortenstaal platen waarin abstracte vogelvormen zijnuitgesneden. Met deze plek voorziet Meander in de behoefte van nabestaanden van overleden patiënten om weer terug te komen naar het ziekenhuis, zeker in de beginperiode na het verlies van een dierbare.
In het ziekenhuis wordt niet alleen behandeld en genezen, er wordt ook afscheid genomen van mensen die sterven. Dit verdriet wil Meander aandacht en ruimte geven. Zo organiseert de vakgroep Geestelijke Verzorging elk jaar rond 1 november (Allerzielen) een herdenkingsdag, waarbij nabestaanden worden uitgenodigd. Ook de Dialyse-afdeling organiseert elk jaar voor nabestaanden, mede-patiënten en zorgverleners een herdenkingsbijeenkomst voor de overleden patiënten. De nieuwe Herdenkingsplek biedt nabestaanden een rustige plek waar zij hun dierbare kunnen gedenken en waar zij later nog eens naar toe kunnen gaan.
Voor de realisatie van de Herdenkingsplek is Meander een samenwerking aangegaan met kunstenaarscollectief De Ploegh. Uit de inzendingen is het ontwerp van Jan van Dijk geselecteerd. Zijn ontwerp van gebogen platen geeft de bezoekers een gevoel van geborgenheid en bescherming. De organische en gestileerde vogelvormen in het staal, verwijzen naar het zich steeds weer vernieuwen van de natuur, waar we als mens ook deel van zijn.
De Herdenkingsplek zal in februari 2020 officieel in gebruik worden genomen, maar is vanaf heden al te bezoeken door nabestaanden, bezoekers en patiënten.