Vuurwerk kan heel mooi zijn, maar het zorgt ieder jaar ook voor slachtoffers. Wat te doen als je er toevallig bij staat? De Nieuwegeinse EHBO-instructeur Hans Agterberg probeert mensen daarop voor tebereiden met een workshop eerste hulp bij vuurwerkongelukken.
Bij vuurwerkongelukken is knalvuurwerk vaak de boosdoener. “Het gaat om ontploffingen”, legt Agterberg uit. “Zeker bij illegaal vuurwerk kan het hard gaan. Als je een mortier tussen twee huizen afsteekt, brengt dat een enorme druk met zich mee. Dat gaat overal doorheen, ook door je lijf. Daardoor kun je inwendig letsel oplopen, zoals gescheurde trommelvliezen.”
Toch kun je met het helpen van vuurwerkslachtoffers weinig verkeerd doen, aldus Agterberg. Blijf kalm is tip één. Verder kun je altijd beter iets dan niets doen. “Plak een wond bijvoorbeeld altijd af om infecties te voorkomen”, adviseert Agterberg de deelnemers.
Agterberg hoopt dat het met zijn workshop weer wat veiliger wordt op straat tijdens oud en nieuw. “Het is goed om te weten wat je moet doen als het misgaat”, zegt hij. “Het hoeft namelijk niet eens zo te zijn dat je zélf verkeerd omgaat met vuurwerk. Een ongeluk kan ook gebeuren, doordat je buurman niet goed uitkijkt met het afsteken van een vuurpijl.”
Tegen vuurwerk is hij overigens niet. Agterberg zou het zelfs ‘zonde’ vinden als de overheid vuurwerk verbiedt. “Ik ben niet vies van een pot siervuurwerk, maar de knallers hebben wat mij betreft geen meerwaarde”, zegt hij. “Zorg gewoon dat je geen dikke vuurpijl afsteekt in een colafles van een halve liter. Die valt geheid om. En hou je een beetje in met alcohol. Een bubbeltje drinken is prima, maar wees je ervan bewust dat je onder invloed bent. Volgens mij wil niemand het nieuwe jaar starten op de spoedeisende hulp.”