2019 was het op twee na warmste en op drie na zonnigste jaar ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,2 graden, tegen 10,1 normaal, meldt Weeronline. Alleen in 2014 en 2018 was het warmer.
Eerderdeze maand werd al duidelijk dat 2019 in de top vijf van warmste jaren ooit zou uitkomen.
Het kwam dit jaar tot maar liefst veertien warmterecords in De Bilt, de thuisplaats van weerinstituut KNMI. Het nieuwe nationale warmterecord kwam echter uit Gilze-Rijen: daar was het op 25 juli 40,7 graden.
Veel kou werd afgelopen jaar niet gemeten in De Bilt. Slechts twee keer bleef de temperatuur de hele dag onder nul – een zogeheten ijsdag. Gemiddeld telt een jaar acht van dat soort dagen. Ook het aantal dagen waarop het vroor, lag dit jaar ver onder het gemiddelde.
2019 kenmerkte zich ook door ernstige droogte. Met 866 millimeter neerslag viel er eigenlijk meer dan gemiddeld, maar het duurde tot de herfst tot het echt nat werd. Bovendien waren er grote regionale verschillen.
Weeronline meldt dat inmiddels acht jaren uit deze eeuw in de top-10 van warmste jaren staan. 2014 staat bovenaan met een gemiddelde temperatuur van 11,7. In 2018 was het gemiddeld 11,4. 2019 staat als gezegd op de derde plaats en deelt die plaats met 2006 en 2007.