Hoewel er mensen zijn die reikhalzend uitkijken naar het vuurwerk op oudejaarsavond, zien mensen met een longziekte de nacht met angst en beven tegemoet. Dat komt omdat veel van hen door vuurwerk lastkrijgen van benauwdheid, hoesten, kortademigheid of zelfs een longaanval, zo blijkt uit een peiling van het Longfonds in Amersfoort onder zijn achterban.
De Utrechtse Anne Leendertse is een van die patiĆ«nten die haar huis ontvlucht tijdens de kerstdagen. Ze zit momenteel op een vakantiepark in Schoorl, waar door rieten daken geen vuurwerk afgestoken mag worden. “Ik hield als tiener enorm veel van vuurwerk maar nu heb ik een longziekte en word ik er erg ziek van.”
Om dat soort situaties te voorkomen, zit ze nu in Schoorl. “Utrecht is niet de meest logische plek om te wonen met mijn longen, daarom zit ik nu hier om deze periode te overleven. Het is ook wel naar en gek want ik vind deze periode van het jaar heel leuk. Ik zit nu een paar dagen hier en ik moet zeggen dat het mij helemaal niet tegenvalt. Misschien kan ik hier nog wat mensen uitnodigen en kunnen we hier ook een klein feestje vieren.”
“De impact van vuurwerk op mensen en hun longen is enorm”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. “Minstens 700.000 Nederlanders beleven een benauwd oud en nieuw.” Veel van de ondervraagde longpatiĆ«nten maken tijdens oud en nieuw hun huis potdicht, blijven binnen en gebruiken extra medicijnen.
Vuurwerk veroorzaakt tijdens de jaarwisseling in zeer korte tijd een enorme luchtvervuiling. De concentraties fijnstof zijn in de eerste uren van de nieuwjaarsnacht veertig keer hoger dan normaal, vergelijkbaar met vervuilde miljoenensteden als New Delhi en Singapore. Vooral bij mist en windstil weer kunnen de concentraties flink oplopen.