Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Met elkaar herdenken we het beƫindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Ook de gemeente Bunschotenstaat hierbij stil en heeft daarom met diverse partijen een lokaal programma opgesteld, waarin het herdenken en vieren tot uitdrukking komt. Het programma start dinsdag 21 januari.

Als eerst staat een lezing van Heidy van de Geest op het programma over haar eerste bezoek aan Kamp Auschwitz. Wat inspireert haar? En wat brengt haar keer op keer terug naar Auschwitz? Wie hier meer over wil weten, kan dinsdag 21 januari a.s. om 19.30 uur gratis terecht in de Bibliotheek Bunschoten (Blokkenmakerssteeg 7). Gezien het beperkte aantal plaatsen, dient u zich van te voren aan te melden door een mail te sturen naar Vie van Steenbergen via v.van.steenbergen@bibliotheekeemland.nl.

Na de lezing van Heidy van de Geest wordt om 21.00 uur het monument Levenslicht onthuld bij het Oorlogsmonument, aan het eind van de Spakenburgse gracht. Dit is een tijdelijk en mobiel lichtkunstwerk ter nagedachtenis aan de Holocaust. U bent van harte welkom om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Het kunstwerk bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal holocaust-slachtoffers uit Nederland. Levenslicht van studio Daan Roosegaarde wordt nationaal onthuld en vervolgens opgesplitst naar de betrokken gemeenten. De stenen ademen als het ware in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

Vorig artikelVeel gevallen wethouders in 2019
Volgend artikelIJsselmeervogels en Verdonkschot beƫindigen samenwerking