Steeds minder vrouwen geven gehoor aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken. Deden in het verleden zeven op de tien vrouwen mee aan dit onderzoek naar baarmoederhalskanker, nu zijn dat nog maarzes op de tien vrouwen.

Dat meldt stichting Olijf, een patiĆ«ntenorganisatie voor vrouwen met gyneacologische kanker in het kader van de Baarmoederhalskanker Preventieweek. De organisatie baseert zich op cijfers van het RIVM. Het Bilthovense instituut heeft onderzocht dat jaarlijks achthonderd vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker krijgen. Daarvan overlijden er zo’n tweehonderd.

Vooral vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten minder vaak een uitstrijkje maken. Volgens het RIVM kunnen veel meer gevallen worden opgespoord als meer vrouwen deelnemen. Zonder vroege screening en vaccinatie van meisjes tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV) zou het aantal slachtoffers bijna het dubbele zijn. Olijf zegt dat baarmoederhalskanker een van de weinige vormen is die in een vroeg stadium kan worden opgespoord en vaak voorkomen kan worden.

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door langdurige infectie met HPV, waarmee circa 80 procent van de vrouwen besmet raakt. Dat wordt door seksueel contact overgedragen.

Vorig artikelConcept Provinciale Omgevingsvisie (POVI)
Volgend artikelAjax – Spakenburg