Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Met elkaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Ook de gemeente Bunschotenstaat hierbij stil en heeft daarom met diverse partijen een lokaal programma opgesteld, waarin het herdenken en vieren tot uitdrukking komt.

De start van dit programma was dinsdag 21 januari. Eerst gaf Heidy van de Geest een lezing over haar eerste bezoek aan Kamp Auschwitz. Zij vertelde wat haar inspireerde en wat haar keer op keer terug naar Auschwitz brengt.

Daarna werd het monument Levenslicht onthuld bij het Oorlogsmonument, aan het eind van de Spakenburgse gracht. Dit is een tijdelijk en mobiel lichtkunstwerk ter nagedachtenis aan de Holocaust.

Het kunstwerk bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal holocaust-slachtoffers uit Nederland. Levenslicht van studio Daan Roosegaarde wordt nationaal onthuld en vervolgens opgesplitst naar de betrokken gemeenten. De stenen ademen als het ware in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

Vorig artikelUilen gespot
Volgend artikelVolleybal in het Sportcafé