Specialisten van het RIVM in Bilthoven hebben contact gehad met Franse deskundigen, nu er drie patiënten met het corona-virus in Europa zijn ontdekt. Eerder werd het bericht verspreid dat een van de drieonlangs ook in Nederland was geweest, maar dat blijkt niet juist.
Het RIVM heeft met de Fransen overleg gehad over hoe patiënten het beste in quarantaine gehouden kunnen worden om te voorkomen dat het corona-virus uit China meer mensen bereikt. Het gezondheidsinstituut brengt maandag een advies uit aan het ministerie van Volksgezondheid. Op basis van dat advies zal minister Bruno Bruins bepalen of er extra maatregelen voor Nederland moeten worden getroffen.
Franse media citeerden gisteravond een medische hulpdienst in Bordeaux, die ten onrechte had gemeld dat een besmette Fransman van Chinese afkomst via Nederland was gereisd. Het RIVM zegt dat het om een misverstand gaat. De man had vanuit China een directe vlucht naar Frankrijk genomen. Hij zou via Parijs naar Bordeaux zijn gegaan.
Net zoals in andere landen kan er ook iemand vanuit China naar Nederland komen en hier ziek worden. De kans dat de ziekte zich vervolgens in Nederland kan verspreiden, is klein, aldus een verklaring op de website van RIVM. Het officiële aantal besmettingen in Frankrijk was vrijdagavond drie.
Voor zover bekend is het nieuwe virus bij zo’n 1300 mensen vastgesteld. Inmiddels zijn 41 mensen overleden. De slachtoffers komen vrijwel allemaal uit de Chinese provincie Hubei, waar de uitbraak begon. China heeft de grote steden in Hubei afgesloten van de buitenwereld.

Vorig artikelVeel pimpelmezen bij tuinvogeltelling
Volgend artikelJe raakt er niet LOS van