In de winter draaien we de kachel wat hoger en we houden ramen en ventilatieroosters gesloten. Lekker warm, maar ook een risico. Want als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie dan komt ereen giftig gas vrij: koolmonoxide, ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen.
Koolmonoxide is een giftig gas dat vrijkomt als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie. Dat gaat niet alleen om oude installaties. Ook nieuwe cv’s kunnen verkeerd aangesloten zijn waardoor koolmonoxide vrijkomt. U ruikt het niet, u ziet het niet, u proeft het niet. Het lijkt een beginnende griep. Koolmonoxide verdringt de zuurstof in uw bloed en u raakt bewusteloos. U kunt er zelfs door overlijden.
Jet Vroege van Brandweer Nederland: “Het is van levensbelang dat u snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in uw huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging. Om u op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.”
Wat kan u zelf doen om CO-vergiftiging te voorkomen?:
1. Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan.
2. Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
3. Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.
Lees tips en adviezen op www.brandweer.nl/koolmonoxide.

Vorig artikel1 maal Goud en 2 maal zilver Esmée Beekhuis
Volgend artikelUittip: Tentoonstelling NMM