In het kader van ’75 jaar Bevrijding’ opent op 13 februari 2020 in het Nationaal Militair Museum (NMM) de tentoonstelling ‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’. In de tentoonstelling staan twee persoonlijke,waargebeurde verhalen centraal, van zowel een Canadese als een Duitse soldaat; de werkelijkheid door de ogen van twee echte militairen. ‘Hij of ik’ is te zien t/m 26 september 2021.
Voor de bevrijding van Nederland is een bittere strijd gevoerd. De tentoonstelling ‘Hij of ik’ toont die strijd: vanuit geallieerd én Duits perspectief; door de ogen van twee echte militairen. De Franstalige Canadees Léo Major (1921-2008) uit Québec meldt zich in 1940 vrijwillig bij het Canadese leger. We volgen hem in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen, naar plekken waar hij ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en moedig in zijn eentje Zwolle binnenviel.
Ook volgen we Hans Kürten (1925-2019) uit Hitdorf bij Leverkusen, die opgroeit in een land onder Hitler. In 1943 moet hij in dienst, in oktober 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem. Net als Léo verliest Hans zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond.
Hoewel het Derde Rijk op zijn laatste benen liep, waren de gevechten in Nederland grimmig. Er sneuvelden 13.000 geallieerde militairen, onder wie ruim 4.000 Canadezen. ‘Hij of ik’ is rauw, schokkend en bovenal waargebeurd.
In het Arsenaal, zijn tal van grote voertuigen zoals vrachtwagens te zien, maar ook de bijzondere Duitse ‘Tiger II’ tank, de Königstiger , de uiterst zeldzame, bemande, V1 en het Canadese Buffalo landingsvaartuig, de Archer tankjager en de WASP -vlammenwerper.

Vorig artikelUittip: Lammetjes en voorjaarsactiviteiten
Volgend artikelUittip: DierenPark Amersfoort