Op woensdag 5 februari ontving ‘t Kruisrak uit handen van wethouder Peter van Asselt het landelijke vignet Gezonde School voor het thema roken- en alcoholpreventie. Met dit vignet toont de school aanzich op een planmatige en structurele manier in te zetten op het voorkomen van (toekomstig) roken en alcoholgebruik onder de leerlingen.
Voor jongeren is het gebruik van middelen bijzonder schadelijk. Het jonge brein is namelijk nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Hoe vroeger jongeren starten met middelen, hoe vaker ze blijven gebruiken en hoe groter de kans is op verslaving. School kan samen met ouders en opvoeders helpen om het gebruik van middelen onder jongeren zo lang mogelijk uit te stellen of te voorkomen.
Het is belangrijk dat er heldere afspraken en regels zijn rondom alcohol- en tabaksgebruik op school en dat deze voor iedereen (personeel, ouders, verzorgers, bezoekers en leerlingen) duidelijk zijn vastgelegd. ’t Kruisrak heeft dit gedaan en voldoet hiermee aan de voorwaarden van het themacertificaat roken- en alcoholpreventie van de Gezonde School.
Medewerkers van de school geven het goede voorbeeld aan leerlingen. Denk hierbij aan niet roken in het zicht van de leerlingen, het uitdragen van de norm dat de school alcohol- en rookvrij is en niet drinken in het bijzijn van kinderen, zoals tijdens schoolkamp, sportdagen en andere activiteiten.
De Gezonde School-aanpak is een effectieve manier om aan gezondheid te werken. Met een stappenplan werkt de school structureel aan een of meer gezondheidsthema’s, zodat school effecten op de lange termijn bereikt. ’t Kruisrak haalde eerder al het vignet Gezonde School voor de thema’s voeding en sport & bewegen. In Bunschoten zijn een aantal andere scholen ook van plan om het vignet Gezonde School te halen voor het thema roken- en alcoholpreventie.

Vorig artikelUittip: Tentoonstelling NMM
Volgend artikelResultaten woonbehoefteonderzoek bekend