De Gouden Terebinth, de landelijke prijs voor organisaties die zich inspannen voor funerair erfgoed, is vrijdag uitgereikt aan de Stichting Sovjet Ereveld. De stichting krijgt de prijs voor de niet aflatendeinzet om de herinnering levend te houden aan 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie.
In de afgelopen twee jaar organiseerden de vrijwilligers in Leusden volgens de jury een indrukwekkend aantal projecten: een kaarsjesavond, theatrale audiotours, lezingen, herdenkingen en gastlessen. Bovendien doet de stichting onderzoek naar het verleden van de Sovjetsoldaten, zoekt ze actief naar nabestaanden en betrekt ze met succes de jeugd bij de geschiedenis van het Ereveld.
Initiatiefnemer en directeur Remco Reiding ontving de prijs in de volle aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Bert Lever, voorzitter van de Stichting Terebinth. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, dat wordt besteed aan het grafbezoek van familieleden van soldaten en een bijeenkomst voor publiek met deze nabestaanden.
De jury voegde daar nog aan toe: ,,De bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan de medemenselijkheid en de verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar een extra waardering verdient.’’

Vorig artikelPilot autovrije Oude Schans
Volgend artikelOpruimen gevonden fietsen