Een terugroepactie van je salade, tomatensoep die over de houdbaarheidsdatum is of een lading visafval: allemaal materiaal voor de vuilcontainer. Tenminste, dat zou je denken. De biogascentrale in Spakenburgweet er wel raad mee en maakt er groen gas van.
A. van de Groep en Zonen B.V., is een echt familiebedrijf. Arie van de Groep is inmiddels de vierde generatie die het bedrijf draaiende houdt, samen met vader Wouter, oom Jaap en technisch directeur Bertus Traa. “Innoveren zit wel een beetje in ons bloed, wij houden wel van nieuwe dingen”, vertelt Arie lachend.
In 2007 begon het bedrijf voor het eerst met de productie van biogas, door visafvalresten te vergisten. Drie jaar later wisten ze er ook groen gas van te maken, zodat het in het aardgasnet gebruikt kon worden.
De omzetting van voedselresten tot biogas is in de kern een simpel concept. Voedselresten gaan met verpakking en al in een scheidingsmachine. Daar wordt bijvoorbeeld het blik van de tomatensoep gescheiden, waarna de soep in grote opslagtanks wordt bewaard.
In dezelfde ruimte zorgt een zogenoemde geurwasstraat ervoor dat alle vieze luchtjes worden opgevangen, zodat de stankoverlast geminimaliseerd wordt. Daar wordt al jarenlang over geklaagd, maar de overlast lijkt inmiddels wat minder geworden te zijn.
Vanuit de opslagtanks gaat de soep met alle andere voedselresten naar de vergister. Daarin zorgen bacteriƫn ervoor dat de voedselresten worden vergist. Bij dat proces ontstaat methaangas; de belangrijkste component van aardgas.
De biogascentrale produceert zo’n acht miljoen kuub groen gas per jaar: genoeg om tweederde van het aantal huishoudens in Bunschoten-Spakenburg te bedienen. Maar Van de Groep heeft grote plannen en wil verhuizen naar het terrein van de huidige vuilstort in het vissersdorp, op de kruising van de Zuidwenk en de Groeneweg.
Daar moeten drie productielijnen komen die samen jaarlijks goed zijn voor een productie van 54 miljoen kuub groen gas. Dat is bijna zeven keer zoveel als de huidige productie en genoeg om alle huishoudens in de gemeentes Bunschoten, Baarn, Leusden en Woudenberg van gas te voorzien.
De fabriek wilde graag volgende maand al een vergunningsaanvraag doen, maar zag dat er nog aardig wat haken en ogen aan het plan zitten. De biogascentrale moet op de beoogde nieuwe locatie rekening houden met vervuilde grond, hoogspanningskabels en een natuurgebied in de buurt voordat het zich daar kan vestigen.
Daarnaast is de provincie bezig met een integriteitsonderzoek naar het bedrijf en voordat het een vergunning zal verlenen, houdt het de strafzaak dat tegen de biogascentrale loopt nauwlettend in de gaten. Het OM vermoedt dat de verdachten sjoemelden met duizenden tonnen industrieel digestaat.
Digestaat is het restproduct bij het produceren van biogas. Het is niet geschikt als meststof in de Nederlandse landbouw, maar werd daar – en in de Duitse landbouw – volgens het OM wel voor gebruikt.
De inhoudelijke behandeling van die zaak zal naar alle waarschijnlijkheid dit jaar plaatsvinden. Van de Groep hoopt ook voor het einde van dit jaar de vergunningsaanvraag rond te hebben en in te dienen.

Vorig artikelSwingend jubileumconcert Yaron Gospel Choir
Volgend artikelDe Eindstreep