De 52 patiënten die in Bunschoten op een wachtlijst staan om zich bij een lokale huisarts in te schrijven, kunnen voorlopig terecht bij een huisartsenpraktijk in het Amersfoortse Vathorst. Dat laat hetgemeentelijk college weten op vragen van de lokale ChristenUnie.
De partij wilde van het college weten in hoeverre het op de hoogte was van de patiëntenstop en welke mogelijkheden het zag om tot een oplossing te komen. Daarop laat het college weten dat het eind januari door verantwoordelijk zorgverzekeraar Zilveren Kruis op de hoogte is gesteld, maar dat de verzekeraar vanwege haar zorgplicht ervoor moet zorgen “dat verzekerden de zorg krijgen die ze nodig hebben”.
Volgens het college staan huisartsenpraktijken “open voor gezinshereniging of patiënten die kortdurend uitgeschreven zijn geweest”, zoals studenten. Spoedgevallen worden sowieso geholpen.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die veel klanten in Bunschoten heeft, heeft met Huisartsen Eemland een tijdelijke oplossing gevonden bij de praktijk in Vathorst. “Deze praktijk kon de mensen op de wachtlijst allemaal helpen en is een praktijk met ruimte. We weten niet hoeveel ruimte er precies is, maar het is een kortetermijnoplossing”, zegt woordvoerder Christine Rompa.
De verzekeraar zegt te blijven kijken naar mogelijkheden voor de lange termijn. “Als je kijkt naar het aantal praktijken en het groeiende aantal inwoners, dan moet er iets gebeuren. Daar zijn we met de regionale vereniging en de huisartsenpraktijken naar aan het kijken. Mochten we een oplossing zien in de vorm van een nieuwe locatie, dan is de gemeente ook een partij.”
Het college zegt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te blijven houden. “In de verschillende gremia (gemeentebesturen, red.) zullen we aandacht blijven vragen voor deze problematiek”, aldus het college.

Vorig artikelBasketbal Shooters in het Sportcafé
Volgend artikelYouri Koelewijn uit de roulatie door ontstoken hartzakje