Uit een analyse van CBR-cijfers door BOVAG blijkt dat afgelopen jaar 30.076 mensen zijn geslaagd voor het afsluitende motorrijexamen (‘verkeersdeelneming’) en dat is het hoogste aantal sinds 2002. Tenopzichte van 2018 betreft het een stijging van 4,6 procent.
Sinds halverwege jaren ’90 kwam het slechts twee keer eerder voor dat meer dan 30.000 Nederlanders slaagden voor het motorrijexamen.Sinds er nieuwe regels van kracht zijn geworden stijgt het aantal nieuwe motorrijders jaar op jaar.
Verkooprecords in 2019 en in januari
Ook de verkoop van nieuwe motorfietsen bereikte vorig jaar een hoogtepunt met ruim 14.000 stuks, het hoogste niveau in tien jaar, terwijl de tweedehandsverkoop in 2019 op een absoluut record van bijna 124.000 transacties eindigde. De cijfers over januari tonen eveneens een bemoedigend beeld voor de motorbranche, aangezien er 956 nieuwe exemplaren werden geregistreerd; het hoogste aantal voor een januarimaand sinds 2009. Opvallend is dat ruim 4 procent van de nieuwe motorfietsen in januari elektrisch was. Het aanbod van elektrische motoren groeit gestaag en dit segment lijkt in 2020 voor een doorbraak te staan, aangezien er nu machines verkrijgbaar zijn van goede kwaliteit, met een actieradius van honderden kilometers en met een uitgebreid dealernetwerk.

Vorig artikelTentoonstelling ‘Hij of ik’ geopend
Volgend artikel“Gemeenten redden het niet zonder extra middelen vanuit het Rijk”