In het kader van ’75 jaar Bevrijding’ is vorige week door de Commandant der Strijdkrachten, Admiraal Rob Bauer, de tentoonstelling ‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’ geopend. De tentoonstellingvertelt het verhaal van de strijd rondom de bevrijding door de ogen van twee echte militairen. De opening werd bijgewoond door de kinderen van deze militairen.
In de tentoonstelling staan twee persoonlijke, waargebeurde verhalen centraal, van zowel een Canadese als een Duitse soldaat: Léo Major (1921-2008) uit Québec en Hans Kürten (1925-2019) uit Hitdorf bij Leverkusen. Speciaal voor de opening waren de zoon (en kleinzoon) van Léo Major, Daniel, en de dochter van Hans Kürten, Anita, aanwezig. Na afloop ontmoetten zij elkaar voor het eerst hetgeen resulteerde in een emotionele omhelzing, waarna zij gezamenlijk de tentoonstelling bezochten.
‘Hij of ik’ is rauw, schokkend en bovenal waargebeurd. Te zien zijn bijzondere objecten zoals een originele Canadese invasievlag uit Normandië en een Duits propagandakanon. Maar ook persoonlijke objecten, zoals de Distinguished Conduct Medal van Léo Major en het identiteitsplaatje van Hans Kürten. Het is de grootste productie van het NMM tot nu toe. De tentoonstelling is te zien t/m 26 september 2021.

Vorig artikelSpakenburg – DVS ’33
Volgend artikelHoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002