Schaatser Evert Hoolwerf won de vijftig kilometer op de KPN Grand Prix in Zweden onder zware omstandigheden, mede door de wind. “Dit zijn wedstrijden voor echte mannen”, zei de Eemdijker na afloop ingesprek met RTV Utrecht.
Bij de start van de race waaide het flink. Hoolwerf: “Er waren geen verzorgingstenten die op het ijs bleven staan. Die zijn allemaal weggewaaid.” Ook had het invloed op de race. “De wind maakte het zwaarder. Je kon je niet verschuilen in het peloton.”
Hoolwerf verstopte zich niet. Hij koos voor een lange vlucht samen met Daan Besteman en Ronald Kruijer. “Van tevoren was bedacht dat ik als controlerende post in de kopgroep ging rijden. Ik hoefde mij hierin niet te laten zien, waardoor ik mij kon sparen.”
Een ander onderdeel van het plan van de ploeg van Hoolwerf was om voor een sprint te rijden. En die kwam er. Drie ronden voor het eind werd een sprinttrein opgezet door Hoolwerf en zijn ploeggenoten. “Het pakte tactisch inderdaad goed uit. Het kostte de concurrentie veel energie, waardoor ik in de finale het plan goed uit kon voeren.”
De Grand Prix bestaat uit een reeks van zes wedstrijden. Vijf races zijn volbracht, waarvan drie op de Weissensee en twee op de Botnische Golf in Zweden. Volgens de 24-jarige zijn er verschillen tussen de wedstrijden op de Weissensee en in Zweden. “Schaatsen op de Weissensee is veel makkelijker. Je hebt niet dat je koersen krijgt zoals in Zweden, waarbij de boel op de kant wordt gegooid en dat er dertig man afvliegen. De wedstrijden in Zweden zijn meer voor echte mannen.”

Vorig artikelIJsselmeervogels verkleint gat met koploper
Volgend artikelOngeluk bij manege