Door chemotherapiebehandelingen bij (borst)kanker kan de patiënt een verandering van smaak of reuk ervaren. Daarnaast komt het voor dat de mond pijnlijk is door aantasting van slijmvliezen. Door smaakveranderingkan het eten anders of niet smaken. Dit kan leiden tot een verslechterde inname van voeding en een verminderd welzijn van de patiënt.
Tijdens een behandeltraject is het juist van belang om zo goed mogelijk in conditie te zijn. De inname van voldoende én de juiste voeding dragen hieraan bij.
Uit onderzoek blijkt dat smaakverandering voorkomt bij 45-84% van deze patiënten. Uit onderzoek onder 31 chemotherapiepatiënten in het Alexander Monro Ziekenhuis blijkt dat de patiënten behoefte hebben aan individuele ondersteuning op dit gebied. Er worden 66 verschillende smaakveranderingen genoemd door 21 patiënten. Ook wordt de negatieve impact van veranderde smaak op het gezinsleven genoemd. Oncologieverpleegkundigen horen veel klachten op dit gebied en willen hier graag beter bij kunnen ondersteunen.
Daarom is ‘De Smaakmaker’ ontwikkeld voor patiënten die smaakverandering of -problemen ervaren. Door het kennen van het persoonlijk smaakprofiel kunnen keuzes gemaakt worden in voedingsproducten en smaakmakers om zo weer met smaak te kunnen eten.

De Smaakmaker bestaat uit drie onderdelen: Er is een smaaktest met zes sterk op smaak gemaakte waters uitgevoerd bij de individuele chemotherapiepatiënt. De uitslagen worden in een persoonlijk smaakrapport weergegeven. Hierna wordt een folder met tips per smaaksoort uitgereikt. Aan de hand van de tips kan thuis het eten beter op de persoonlijke smaak gebracht worden. Vervolgens wordt de mogelijkheid geboden gerechten te proeven bij samenwerkingspartner op het gebied van voeding ‘Landwaart Culinair’. Hier kunnen patiënten dan ook terecht voor vragen over smaakversterkers die bij het eigen smaakprofiel passen.

Vorig artikelCross Fit in het Sportcafé
Volgend artikelBBBB opnieuw in zee met Rabobank