Het officiële broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli: hét moment voor dieren om zich voort te planten en hun jongen op de wereld te zetten. In deze periode zijn de ouders en later hun jongenextra kwetsbaar. Loslopende honden kunnen de rust van dieren flink verstoren.
De afgegeven periode van het broedseizoen is een indicatie. Door de zachte winter komen veel planten en dieren eerder uit hun winterslaap of winterrust. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. In gebieden waar aanlijnen is verplicht zal de provincie Utrecht extra controleren.
Het verschilt per natuurgebied en terreineigenaar welke regels en voorschriften gelden. Op borden langs de toegangswegen staan de toegangsregels vermeld. Met de strengere controle hopen de betrokken partijen hondenbezitters meer bewust te maken van de schade die hun hond kan aanrichten.
Ook in hondenlosloopgebieden komen dieren voor die last hebben van verstoring en extra kwetsbaar zijn in het broedseizoen. In de meeste hondenlosloopgebieden geldt dat honden ook in het broedseizoen los mogen lopen, maar honden horen net als hun baasjes op de paden te blijven
In het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden.
Eén van de speerpunten van het Samenwerkingsmodel is de handhaving op loslopende honden, om er zo voor te zorgen dat baasjes hun trouwe viervoeters aanlijnen zodat er minder incidenten plaatsvinden tussen hond en natuur.

Vorig artikelTentoonstelling ‘Hij of ik’
Volgend artikelHenk Koelewijn neemt afscheid van Oostwende College