Voor de bevrijding van Europa is 75 jaar geleden een bittere strijd gevoerd. In de tentoonstelling ‘Hij of ik’ beleef je deze strijd door de ogen van twee militairen: een Canadees en een Duitser. De tentoonstellingis te zien in het NMM in Soesterberg. Lopend langs levensechte diorama’s beleef je hun verhaal, en hun emotie.
Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, enthousiast zwaaiend met vlaggetjes. In Hij of ik belichten we echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging.
Ontmoet de Canadees Léo Major en Duitser Hans Kürten. Hij of ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Adviesleeftijd: 12+.

Léo Major wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman. Hier raakt hij voor het leven bevriend met Welly Arseneault. Op 6 juni 1944 landt hij met duizenden andere Canadezen op Juno Beach.
Hans Kürten uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. Beide vindt hij vreselijk, hij wil het liefst monteur worden. Na zijn opleiding moet hij naar het Oostfront. Daar staan hem zware ontberingen te wachten. In mei 1944 wordt hij overgeplaatst naar Normandië, als onderdeel van de 116e Panzerdivision ‘Windhund’.

Benieuwd hoe zij de oorlog meegemaakt hebben? Bezoek de tentoonstelling in het Nederlands Militair Museum (NMM) in Soesterberg en stap in hun verhaal.

Vorig artikelUittip: Sterren en planeten
Volgend artikelUittip: drive-invoorstelling