Liefst 51% van de volwassenen in de gemeente Bunschoten heeft overgewicht. 15% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallenin Bunschoten verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.
Inwoners in de gemeente Bunschoten zijn gemiddeld zwaarder dan de rest van Nederland. Landelijk gezien is 48,9% te zwaar, en heeft 13,8% te maken met obesitas.
Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.
Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 53% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen: minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten.
61% doet aan matig tot zwaar intensieve activiteiten (wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen), 77% doet aan bot- en spierversterkende activiteiten (traplopen, springen, fietsen en krachttraining), 50% doet wekelijks aan sport.
Fietsgebruik ligt op 42% (verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) . 79% van de inwoners van Bunschoten ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%.
In Bunschoten wordt door 34% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 11% is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 8% is overmatige drinker, (meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen). 18% van de inwoners in Bunschoten rookt wel eens.

Vorig artikelOpen dag Sprank
Volgend artikelWel ziek, maar niet getest op corona. Hoe zit dat?