Grieperig thuiszitten heeft de afgelopen dagen een zorgelijke bijsmaak gekregen. Dus waarom niet voor de zekerheid testen op het coronavirus, vragen veel mensen die zich momenteel niet fit voelen zichaf. “Een belangrijke reden daarvoor is het bewaken van de testcapaciteit”, legt een woordvoerder van het RIVM uit.
De GGD bepaalt samen met de huisarts of het afnemen van een test op het coronavirus nodig is. De gezondheidsdienst volgt daarvoor de richtlijnen van het RIVM, maar die zijn wel aan verandering onderhevig.
Zo werd eerder alleen iemand gecontroleerd die in besmet gebied, zoals Noord-ItaliĆ«, was geweest en ziek werd, maar nu gebeurt dat ook als je in contact bent geweest met iemand met corona. “Tegelijkertijd controleren we ook niet iedereen. Als jouw huisgenoot corona heeft, en je wordt zelf ziek, gaan we er eigenlijk al vanuit dat het corona is”, aldus Coen Berends van het RIVM.
“We testen niet iedereen met klachten, om de testcapaciteit te bewaken. Er is nu nog geen tekort aan testkits, maar we willen er niet te scheutig mee omgaan, omdat we bang zijn dat ze op kunnen raken”, zegt Berends.
Het gaat niet alleen om de testkits zelf, verduidelijkt hij. Ook het GGD-personeel staat flink onder druk. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de GGD personeel uit andere afdelingen nu inzet op Infectieziektebestrijding.
Eigenlijk is het advies simpel: als je griepachtige verschijnselen hebt – of het nu mogelijk corona is of niet – blijf dan binnen. “Vergeet niet dat er ‘gewoon’ ook griep heerst op dit moment. Blijf ook dan binnen en ziek goed uit. Het beste is om contact op te nemen met je huisarts. De behandeling van corona is ook niet heel anders dan die van de griep, het is uiteindelijk aan de GGD om te bepalen of er wel of geen test wordt afgenomen.”

Vorig artikel51% in gemeente Bunschoten kampt met overgewicht
Volgend artikelStenen Levenslicht verplaatst