Ruim 350.000 mensen in de regio Eemland kunnen vanaf nu elke avond en in het weekend digitaal een consult krijgen van huisartsen van Huisartsenpost Eemland. Ook inwoners uit de regio die ernstige klachtenhebben en denken het corona-virus te hebben, kunnen via de digitale huisartsenpost hun (zorg)vraag insturen. Hiermee maakt Huisartsenpost Eemland het voor haar patiënten mogelijk om snel zicht te krijgen of ze getest moeten worden of opname nodig is en verlaagt zij de enorme werkdruk bij huisartsen en assistenten die is ontstaan door het corona-virus.
De afgelopen dagen is de onlinedienst, genaamd Spreekuur, getest in een pilot. Inmiddels zijn al ruim 140 patiënten digitaal geholpen. Dianne Jaspers, medisch directeur en huisarts van Huisartsenpost Eemland: “Door helpen op afstand wordt het risico op besmetting in de huisartsenpost verder gereduceerd. Ook kunnen we een betere beoordeling doen dan door de telefoon, waardoor er uiteindelijk veel minder patiënten naar de huisartsenpost hoeven te komen, Dat geldt ook voor de digitale consulten die we afnemen voor niet-corona gerelateerde klachten als huidinfecties, wonden, keel-, oog-, en blaasontstekingen. Want door de druk op corona, raken die hulpvragen ook steeds meer in de verdringing.”

Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door gevalideerde triage en anamnese vragen te doorlopen en door een foto of video toe te voegen. Huisartsen die in de regio verbonden zijn aan de huisartsenpost Eemland, krijgen deze informatie vervolgens overzichtelijk aangeboden via een digitaal systeem en kunnen vlot het consult afhandelen via een chat, maar desgewenst ook videobellen. Ook komt er een automatisch een samenvatting in het elektronisch patiëntendossier. Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen. Huisartsenpost Eemland is daarmee de eerste huisartsenpost in Nederland die digitaal bereikbaar is én tegelijkertijd online consulten afneemt. Deze digitale huisartsenpost helpt zowel de huisarts als de patiënt in deze tijd van crisis.”
De openingstijden van het Spreekuur platform voor Huisartsenpost Eemland zijn van 17.00 – 21.30 uur ’s avonds en in het weekend van 08.00 tot 21.30 uur.

Vorig artikelDias Latinos gaat dit jaar niet door
Volgend artikelNieuwe inrichting buitenterrein De Duker