Onder de coronapatiënten die ernstig ziek worden of zelfs overlijden bevinden zich veel mensen met hart- en vaatziekten. Van alle COVID-19 patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis, heeft ruim 41%onderliggende hart- en vaatproblemen
Zelfs bij voorheen gezonde coronapatiënten zien artsen soms hartproblemen ontstaan. Daarom is dringend nieuwe kennis nodig om al deze mensen beter te behandelen.
Onderzoekers en de Hartstichting hebben samen direct een (inter)nationale registratie voor deze patiënten opgezet. Door gegevens van patiënten die nu in het ziekenhuis liggen te analyseren, krijgen artsen sneller duidelijkheid over de beste behandeling om te voorkomen dat mensen overlijden.
Het UMC Utrecht en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn twee van de 50 Nederlandse ziekenhuizen die interesse hebben getoond voor de registratie. Ook internationaal is er belangstelling voor.
Voor dit en ander levensreddend onderzoek heeft de Hartstichting giften, juist nu, hard nodig. Maar door het coronavirus hebben is de jaarlijkse collecte die komende week plaats zou vinden, opgeschort. 40.000 collectanten die langs de deuren zouden gaan, proberen nu online zoveel mogelijk mensen de kans te geven te doneren.
De 40.000 vrijwilligers collecteren nu via www.hartstichting.nl/geef

Vorig artikelStille Week Bijeenkomsten Gereformeerde Kerk
Volgend artikel‘digitale wandeling’